Menü

Polgár Sakkfesztivál

A világhírű Polgár nővérek évente Budapesten tartják meg az éves Sakkfesztivált, amelyet Világsakkfesztiválnak neveznek. A programok közé tartozik a „Sakk az iskolában” című programra összpontosító nemzetközi oktatási konferencia. A programot Judit fejlesztette ki, amikor gyermekei a Happy Kids óvodába jártak. Ez a program Polgár Judit saját Sakk-palota készségfejlesztő programja, amely a hazai tanterv részét képezi.

A 2020-as Világsakkfesztivál keretein belül egy interjú is készült az igazgatónőnkkel, Petra Kimmel, illetve rajztanárnőnkkel és sakkoktatónkkal, Győri Ildikóval, melyet ezen a linken érhetnek el. Ildikó a Sakkpalota programról is készített egy remek bemutató videót, melyet itt találnak.

Ezen a linken egy nagyon érdekes interjút olvashatnak Judittal a 2020-as Világsakkfesztivál kapcsán.

A Happy Kids Nemzetközi Óvoda bemutatóórája, ahol a Sakkjátszótér a Polgár Judit Módszer keretében több éve működik. Gyere és nézd meg, milyen örömteli ez a gyerekeknek: https://youtu.be/iaNNRy_DcjY (Happy Kids 25:30 – tól)

2011-ben a budapesti Művészetek Palotájában tartott éves Polgár Sakkfesztiválon Garry Kasparov (volt világbajnok) volt a tiszteletbeli vendég.

Az orosz nagymester – úgy, mint Judit is – elkötelezett a „Sakk az iskolában” program iránt. 2011-ben Garry Kasparov híres lett a „Deep Blue” IBM szuperkomputerrel szembeni sakkjátékokról. Ide kattintva elolvashatja az erről írt lenyűgöző cikket.

Garry Kasparov Polgár Judittal együtt petíciót indított az Európai Parlamentben annak érdekében, hogy a sakkot bevonják az iskolákba is. 2012 márciusában az Európai Parlament több mint fele aláírta a „Sakk az iskolában” írásbeli nyilatkozatát, és felkérte a tagállamokat, hogy vezessék be a sakkot a közoktatásba.

A 2020-as Világsakkfesztivál – amelyre október 10-én került sor – a megszokottól eltérő formátumot követett. Míg az elmúlt években a budapesti Nemzeti Galéria termeiben barangolhattak a vendégek és a sakkrajongók, programok széles skáláját megtekintve, 2020-ban a digitális térbe kellett áthelyezni az eseményt. “Nem egy újabb élő közvetítésnek vagy Zoom eseménynek akartunk otthont adni” – mondja Polgár Judit, a Világsakkfesztivál ötletgazdája. “Többre törekedtünk. Szerettünk volna egy online sakk-univerzumot, ahol a globális közösség kapcsolatba léphet egy virtuális térben. Úgy gondolom, hogy a sakk képes új utakat teremteni a kapcsolatok kialakítása terén, még akkor is, ha az utazás és a személyes események korlátozottak.”

A fesztivál egyik csúcspontja Garry Kasparov volt világbajnok és Polgár Judit, minden idők legnagyobb női sakkozójának történelmi beszélgetése volt. Noha a páros három évtizeddel ezelőtt találkozott először, és régóta egymás vetélytársai, a baráti beszélgetés számos témát érintett, Kasparov karrierjétől és a duó közös történetétől kezdve a jelenlegi világbajnok Magnus Carlsenig és a sakkmotorok felemelkedéséig.

Ezen a linken megtekinthető Polgár Judit beszélgetése Garry Kasparovval.