Menü

Sakktanulás

A Polgár Judit Sakk Alapítvány egy egyedülálló, új módszertani programot dolgozott ki az általános képességfejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására. A Nemzeti Alaptantervben, az általános iskolák alsó tagozatában, 2013-tól választható tantárgyként szereplő új tárgy a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be az általános tanterv alaptantárgyaiba, előmozdítva ezzel azok készségszintű elsajátítását. A sakkjáték elsajátítása nem cél, hanem eszköz! Egy hihetetlenül hatékony eszköz a logikus, kreatív gondolkodás fejlesztésére! Sakkpalota tankönyvsorozat a kerettantervhez – Sakkpalota címmel tartós kivitelű tankönyv és munkafüzet sorozat, valamint tanári kézikönyv is készült, kiegészítő eszközökkel, mozgásos játék leírásokkal, kereszttantárgyi hivatkozásokkal, és képességfejlesztő feladatokkal.

A sakk az elme végtelen lehetőségeit magában rejtő gyakorlatsorozata, mely rendkívül hasznos mentális készségeket fejleszt ki a gyermekekben, melyekre egy életen át szükségük lesz:

 • koncentráció
 • problémamegoldó gondolkodás
 • mintázatfelismerő képesség
 • stratégiai tervezés
 • kreativitás
 • érvelés, stb.

A Happy Kids sakkprogramot Polgár állította össze, óvodánk 2010 szeptemberétől aktívan használja a Happy Kids sakkprogramot. További részletekért látogasson el Polgár Judit weboldalára és a Sakkpalota weboldalára.

Ha otthon is szeretne többet tanulni a sakkról, akkor ezen a linken letöltheti Polgár Judit új animációs sakkoktató alkalmazását, a Chessplayground-ot Windows 8.1 és 10 operációs rendszerre!

 

Polgár Judit - Épp úgy, mint ezek a csodás gyerekek a Happy Kids csoportjaiban, én is körülbelül ötéves koromban kezdtem el tanulni a sakktáblán álló figurákról.

Néhány évvel később, 9 évesen szereztem nemzetközi elismerést. 12 és 14 éves koromban sikerült legyőznöm a fiúkat az Ifjúsági Világsakk Bajnokságon. Még mindig csak 12 éves voltam, amikor tizenéves csapatunk, köztük két csodálatos nővérem, Zsuzsa és Zsófia, valamint Mádl Ildikó együtt történelmet írt az olimpián: a női sakkban megnyertük az első olimpiai aranyérmet Magyarországon. Ezzel a diadallal a szovjet nõk túlságosan hosszú dominanciája a sakkolimpikonok közt 1988-ban megszakadt. Ezt az eredményt 1990-ben megismételhettük.

Azóta a második olimpiai aranyérem óta csak férfiakkal versenyeztem. 1991-ben lettem sakk nagymester, felülmúltam Bobby Fischer rekordját, s ez a történelem legfiatalabb nagymesterévé tett. Eddig a magyar férfi sakkcsapatot hat olimpián képviseltem. 2002-ben ezüstérmet nyertem. Pályafutásom során olyan világbajnokokat győztem le, mint Spassky, Karpov, Kasparov, Topalov és Anand már nemzetközi versenyeken, mérkőzéseken és villámsakk rendezvényeken.

A világ sakkranglistáján, 1989 óta, több mint 20 éve vagyok az első számú női sakkjátékos. A férfiak közül a legmagasabb helyezést 2005-ben értem el, a 8. helyet világszinten. A Sakk Oscar-díjat hétszer nyertem el és megválasztottak a 20. század legjobb női sakkbajnokának.

2000-ben feleségül mentem Font Gusztávhoz, aki csodálatos férfi, szakmáját tekintve pedig állatorvos. Két gyermekünk van, Olivér és Hanna, mindketten csatlakoztak a Happy Kidshez 2009-ben.

A versenysakk-karrierem mellett az a nagy törekvésem, hogy a lehető legtöbb gyermekkel megismertessem a sakk rejtelmeit. Számtalan tanulmány kimutatta, hogy a sakk segíthet a kritikus gondolkodás fejlesztésében, amely a gyermek életének más területein, a tanulás során és a társadalmi helyzetekben is alkalmazható. Ennek érdekében eddig két játékos sakkoktató könyvet írtunk nagyszerű húgommal, Zsófiával: ezek a Sakkpalota 1, 2 és 3.

Világsakkfesztivál

A Happy Kids a Világsakkfesztivál éves partnere.

A Világsakkfesztivál célja, hogy bemutassa a sakk 1000 arcát. Célkitűzésünk, hogy tíz éven belül 5 millió ember csatlakozzon és osztozzon a sakk örömében, egy adott napon.

Az Aquaprofit-Polgar Sakkfesztivál 2007-es indulásakor ennek a gondolatkörnek a jegyében azt a célt tűzte ki, hogy minél többen testközelből ismerhessék meg, érezhessék át a sakk mint játék, sport adta élményszerzési lehetőséget. Cél, hogy legyen egy nap, amikor a világon minden sakkot szerető, a sakk fontosságára figyelő ember egyszerre osztozzon a sakk által biztosított kivételes élményben. A mára több ezres látogatót vonzó sakkfesztivál igazi nemzetközi eseménnyé nőtt. A Világsakkfesztivál színes egész napos családi programjaival fiataloknak és időseknek egyaránt kivételes lehetőséget biztosít ahhoz, hogy kitáruljon számukra egy világ, amelyben a sakk egy közös nyelv, egy térben és időben átívelő összekötő kapocs.

A változatos családi- és gyermekprogramok, a sakk, művészet, sport és játék világába kalauzol, ahol a gyermekek, szülők és nagyszülők – a feledhetetlen szórakozás és játéköröm mellett – egyaránt megismerkedhetnek a sakk képességfejlesztő hatásaival, a stratégiai és kreatív gondolkodás előnyeivel és fontosságával. Az évente megújuló rendezvénysorozat keretében kicsik és nagyok a változatos és érdekes programok mellett találkozhatnak olyan hazai és nemzetközi színtéren is elismert vendégekkel, akiknek sportolói vagy az élet más területén elért eredményei példaként szolgálhatnak arra, hogy a kitartó munka, az elkötelezettség és önbizalom mindig célravezető. A fesztivál ötletgazdája és főszervezője minden idők legjobb női sakkozója, a világranglistát 26 éven keresztül vezető Polgár Judit, aki meggyőződéssel képviseli álláspontját, miszerint: „Gondolkodni, alkotni jó, a sakk ezért teljesebbé teheti az életet.”

Tekintse meg a Világsakkfesztiválról készült videókat:

Ingyenes Online Sakksuli indul iskoláknak és kluboknak

A Magyar Sakkszövetség és a LearningChess együttműködésének eredményeként 2020. szeptember 1-től már magyar nyelven is elérhetőek a LearningChess világszerte népszerű online tananyagai.

A LearningChess magyar alkotógárdája ingyenesen ajánlja fel oktató rendszerét a sakkegyesületek mellett a magyarországi és határon túli iskolák részére, az Online Sakksuli program keretében.

A program célja a magyar sakkozás utánpótlás bázisának jelentős kiszélesítése, edzőképzés és tehetségkutatás. A könnyen kezelhető felületen önállóan is elvégezhető izgalmas leckék nagymértékben megkönnyítik a sakkjáték tanítását folyamatos tematikát biztosítva az oktatóknak, és kiválóan kiegészítik a tábla melletti sakkoktatást is.

A LearningChess, amely az elmúlt években az online sakkoktatás egyik vezető megoldásává vált a világon, rengeteg tartalmat, és oktatási funkciót kínál, a magyarral együtt már nyolc nyelven:

 • Közel kétszáz 15-45 perces online, interaktív sakklecke.
 • 3000 db többváltozatos taktikai fejtörő.
 • Játék a számítógéppel
 • „LogiQ tábla” elektronikus demonstrációs tábla
 • Tanulásmenedzsment rendszer, amellyel követhető a tanulók fejlődése.
 • Központi menedzsment rendszer, amellyel helyi szinten a sakkoktató, országos szinten pedig a Magyar Sakkszövetség áttekintheti és menedzselheti az online sakkoktatást.

A leckék angolról magyarra fordítását a Magyar Sakkszövetség szervezte önkéntesek bevonásával.

Az Online Sakksuli programba edzők és tanárok a Magyar Sakkszövetség honlapján jelentkezhetnek.