Menü

Iskolai előkészítőnk segít, hogy a gyermekek magabiztosan kezdhessék meg tanulmányaikat, de a szülők is tehetnek azért, hogy könnyebb legyen megélni a változást!

Az iskolakezdés hatalmas mérföldkő a gyerekek életében. Ez a változás nem csupán az új környezetet és a tanulás megkezdését jelenti, hanem az addig megszokott tevékenységek, a társas kapcsolatok és a napi rutin átalakulását is. Megfelelő támogatás nélkül mindez igen nagy kihívás, épp ezért az iskolai előkészítő fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Az előkészítőn játékos és élményalapú foglalkozásokon vesznek részt a gyerkőcök, melyeken elsajátítják azokat a készségeket és ismereteket, amelyek a sikeres iskolakezdéshez szükségesek. Ugyanakkor a szülők is aktívan hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a két intézmény közötti átmenet zökkenőmentes legyen, ehhez mutatunk néhány tippet:

  • Nyugodt és inspiráló tanulási környezet megteremtése: Ideje átalakítani egy kicsit a gyerekszobát, és bár fontos, hogy a játékok se legyenek száműzve, szükség van egy íróasztalra, ahol zavartalanul tudja végezni feladatait a csemete.
  • A finommotoros mozgás fejlődésének támogatása: Érdemes olyan tevékenységekre ösztönözni a gyermeket, mint a rajzolás, gyurmázás, színezés, vágás. Ezek fejlesztik a kéz-szem koordinációt és az ujjak ügyességét, ami az íráshoz szükséges.
  • A nyelvi készségek fejlesztése: A mesék jelentősége nem múlik, emellett fontos, hogy a szülők beszélgessenek a gyermekkel a napi történésekről, bővítsék a szókincsét. Segítenek a szókincsfejlesztő játékok, mondókák, énekek is.
  • A betűk és számok felismerésének gyakorlása: Az írás-olvasás és matematika megtámogatása érdekében már érdemes bevezetni a gyerkőcöt a betűk és számok világába, természetesen játékos formában.
  • Az önálló munkavégzés jelentőségének erősítése: Ebben az életkorban a csemete már nyugodtan kaphat egyszerű feladatokat, amelyeket egyedül kell elvégeznie. Ez fejleszti a koncentrációs képességét és a felelősségtudatát is.

A szülők szeretetteljes támogatása és aktív részvétele kiemelkedő fontosságú a sikeres iskolai beilleszkedéshez. Mindazonáltal fontos, hogy semmit sem szabad erőltetni és siettetni. Az előkészítés nem verseny, hanem egy fokozatos folyamat, melynek célja, hogy a gyermek minden szempontból készen álljon az új életszakaszra.

Ha Ön is szeretné, hogy gyermeke könnyedén vegye az előtte álló akadályokat, iskolai előkészítőnket ajánljuk, melyhez az óvodai neveléshez hasonlóan teljes angol nyelvű környezetet biztosítunk!