Menü

Az óvodai evési szokásaink kihatnak felnőttkorunk egészségére is

A gyerekeinknek adott étel a jelenre és a jövőre nézve is hatással van az egészségükre. Meghatározza az energia szintjüket, fizikai teljesítményüket és sportsikereiket is. Az agyuknak is szüksége van energiára és tápanyagokra. Tehát egy változatos, egészséges étrend hozzásegíti őket az egészséges, fit, és energiával teli fejlődéshez.

Csak egy pár azok közül az előnyök közül, amikben a gyerekek részesülhetnek, ha javítjuk az étrendjüket:

  • Jobb teljesítmény a sportban és a játékokban
  • Derűsebb és éberebb életérzés
  • Jobban tudnak koncentrálni az órákon
  • Jó alvás és friss ébredés
  • Kevesebb betegség
  • Tisztább bőr, fényesebb szemek és ragyogóbb haj

Az igazság az, hogy a gyerekek étkezési szokásai nem javulnak automatikusan a korukkal, sőt általában romlanak. A gyerekek folyamatosan azt eszik, amihez hozzászoktatjuk őket. Ebben az esetben egy rossz étrend 5-10 év távlatában alakul ki. Annál jobb, minél hamarabb elkezdjük tanítani a gyerekeinket az egészséges étkezésre. Azáltal, hogy már most megváltoztatjuk az étrendjüket, és ezzel segítünk nekik aktívabbakká válni, növeljük az esélyeiket arra, hogy most is, és a jövőben is jobb egészségnek örvendjenek.

A gyerekeknek sok tápanyagra van szükségük, hogy biztosan megfelelően növekedjenek és fejlődjenek. A gyorséttermi kajával az a legnagyobb probléma, hogy kiszorítja azokat az ételeket, amik fontos vitaminokkal és ásványokkal látnák el a gyerekeket. Az a gyerek, aki egy csokival lakik jól, kihagyta a lehetőségét annak, hogy megegyen egy friss gyümölcsöt, joghurtot, vagy egy szendvicset. Olyan ételeket, amik sokkal több tápanyaggal látnak el, mint az édességek.

Mit esznek a gyerekek?

Rágcsákat majszolni menet közben sok gyerek számára normává válik. Ezzel eltávolodnak a rendszeres, normális étkezésektől. Egy felmérés szerint a brit gyerkekek egy negyede rágcsákat és édességeket eszik reggelire iskola előtt. A 11 és 16 év közötti gyerekekből minden 5. teljesen kihagyja a reggelit, mint étkezést. A Brit Iskolás Gyerekek Nemzeti Étkezési és Táplálkozási Felmérése kimutatta, hogy a leggyakrabban fogyasztott ételek, amit a 4 és 18 éves kor között lévő gyerekek 80%-a fogyaszt: a fehér kenyér, rágcsák, kekszek, krumpli, és a csokik! Kevesebb, mint a gyerekek fele eszik zöld levelű zöldségeket. Ez kategóriájában legjelentősebb felmérés, ami 7 napon keresztül 1071 gyerek étkezését vizsgálta, azt mutatta ki, hogy:

  • A gyerekek alig 2 adagnyi gyümölcsöt és zöldséget esznek egy nap, (a napi 5 adag lenne az ajánlott.)
  • 5 gyerek közül 1 egyáltalán nem eszik gyümölcsöt.
  • A gyerekek 90%-a túl sok telített zsírokat tartalmazó ételt fogyaszt
  • A legtöbb gyerek a javasolt sómennyiség kétszeresét viszi be
  • A 11 és 18 éves kor közötti lányok étrendjére durva vas és magnézium hiány jellemző
  • A gyerekek a maximális javasolt cukor mennyiségénél többet esznek

Amikor a rossz evési szokások társulnak a tunyasággal – televízió nézés, videójátékozás és mindenhova autóval való utazás – akkor kezdődik csak a valódi probléma. A túl sok kalória és túl kevés torna a testzsír egészségtelen kilakulását eredményezi.

Miért kell megváltoztatnunk a gyerekek étkezési szokását?

Amit a gyerekek ma esznek, az határozza meg a jövőbeni étkezési szokásaikat is. Ha egészen fiatal koruktól egészséges étrenden élnek, és fizikailag is aktívak, valószínűbb, hogy egészségesek és aktívak maradnak felnőtt korukban is. Azok a gyerekek, akik hozzá vannak szokva, hogy zöldségeket esznek, és gyalog mennek iskolába minden nap, (akkor is, ha esik az eső), később is egészséges ételeket esznek majd, és a testmozgást az életük szerves részének tekintik majd. Ennek megfelelően, azok a gyerekek, akik gyorséttermi kaján, és sós rágcsákon élnek, és órákig a tv-hez tapadva ülnek, ezzel az életmóddal egy szegényes étkezési szokásokkal és nem elégséges testmozgással jellemezhető életre lesznek beállítva. Ezt sokkal nehezebb lesz később megváltoztatni.

Fontos megérteni, hogy bizonyos betegségek mint például a szívkoszorúér-betegség és a cukorbetegség magjait a gyermekkorban vetik el. A túlsúlyos gyerekek 10 éves koruk körül már artériás károsodás jeleit mutatják, és magas vérnyomástól szenvednek. A jó hír az, hogy ha megváltoztatjuk a gyerekek étkezését, és bátorítjuk őket, hogy aktívabbak sportoljanak, ez megelőzheti a későbbi problémákat. Itt az ideje, hogy megtanítsuk a gyerekeket egészségesen étkezni, és hozzászoktassuk őket a rendszeres testmozgáshoz.

És hogyan tudom befolyásolni a gyerekek evési szokásait? …Következik…