Menü

A nyelvtanulás izgalmas folyamat, különösen óvodás korban, amikor ezzel egy időben még az anyanyelv elsajátítása is zajlik. Sok szülő aggódik, hogy a két nyelv tanulása összezavarhatja a gyermeket, sőt, sokak szerint hátráltatja a fejlődést. A kutatások azonban azt mutatják, hogy az anyanyelv és az angol, mint idegen nyelv párosa határozottan jó hatással van a fejlődésre. Milyen módon nyilvánul meg ez a gyakorlatban?

  • Nyelvtani mintázatok felismerése: Amikor a gyermek két nyelvet tanul párhuzamosan, automatikusan elkezdi észrevenni a hasonlóságokat és különbségeket, ez a folyamat pedig fejleszti az analitikus gondolkodást.
  • Kognitív rugalmasság fejlődése: A két nyelv közötti váltás arra tanítja a gyerkőcöt, hogy ugyanazt a gondolatot többféleképpen kifejezheti, ami bővíti a perspektíváját. Ez a képesség a nyelvtanuláson túl más területeken is kamatoztatható.
  • Szókincs gazdagodása: Az idegen nyelv tanulása során a gyermek gyakran találkozik olyan fogalmakkal, amelyekre az anyanyelvében nincs pontos megfelelő, ami arra ösztönzi, hogy bővítse az anyanyelvi szókincsét is.
  • Kulturális érzékenység fejlődése: Az idegen nyelv tanulása során a gyermek megismerkedik új kulturális elemekkel és szokásokkal, ami segít abban, hogy a saját kultúráját is új szemszögből lássa, fejlesztve az empátiát.
  • Anyanyelvi készségek erősödése: Az idegen nyelv tanulása az anyanyelvi készségek javulását hozza magával. A gyermek tudatosabban figyel a nyelv szerkezetére és szabályaira, ami az anyanyelv pontosabb használatát is eredményezi.
  • Önbizalom növekedése: Amikor a kicsi sikerélményeket szerez az idegen nyelv használata során, az növeli az önbizalmát, ami visszahat az anyanyelvi kommunikációra, bátorítva őt arra, hogy mindkét nyelven magabiztosan fejezze ki magát.

Ahelyett tehát, hogy a két nyelv versenyezne egymással, támogatják és gazdagítják egymást, elősegítve a gyermek nyelvi és kognitív fejlődését. Óvodánkban teljes angol nyelvű környezet várja a kicsiket, ami maximalizálja a fent említett előnyöket, lehetővé téve, hogy a gyerkőcök természetes módon, mindennapi tevékenységeken keresztül sajátítsák el a nyelvet. Az Ön gyermekét is várja angol nyelvű óvodánk Budapesten!