Menü

Az óvodánk falai között nap mint nap megelevenedő multikulturális környezet remek lehetőség a gyermekek számára, hogy már egészen kicsi korukban megtapasztalják a világ sokszínűségét. Ám a különböző nevelési gyakorlatok megismerése nem csak a gyermekeknek, hanem nekünk, felnőtteknek is tanulságos. Nézzük meg tehát, milyen eltérő, mégis hasonló módokon gondoskodnak a szülők gyermekeikről szerte a világon!

Japán: egységben az erő

Japánban a közösségi szellem áll a gyermeknevelés középpontjában. A kicsiket arra tanítják, hogy figyeljenek egymásra és működjenek együtt társaikkal. Az óvodások gyakran közösen látják el a napi feladatokat, ezzel is erősítve a felelősségérzetet és az összetartozás tudatát.

India: a nagy család ölelésében

Indiában igen gyakori a többgenerációs együttélés. A gyermekek nevelése nem csak a szülők feladata, a nagyszülők, nagynénik és nagybácsik is aktívan részt vesznek benne. Ez a rendszer erős családi kötelékeket és egyúttal gazdag érzelmi támogatást biztosít a felcseperedő gyerekeknek.

Skandinávia: szabadság a természetben

A skandináv országokban nagy hangsúlyt fektetnek a szabadban töltött időre. A gyerekek nem zárt falak között, hanem az erdő ölelésében töltik az idő nagy részét, függetlenül az időjárástól. Ez a megközelítés fejleszti az önállóságot és a kreativitást, erősíti a természettel való kapcsolatot.

Afrika: a közösség gyermekei

Számos afrikai kultúrában él a mondás: “Egy gyermek felneveléséhez egy egész falu kell”, ami remekül tükrözi azt a szemléletet, hogy úgy tartják, a gyermeknevelés közösségi feladat. A kicsik gyakran több felnőttől is tanulnak, és korán megértik a közösségi felelősségvállalás fontosságát.

Multikulturális óvodánkban ilyen és ezekhez hasonló nevelési gyakorlatok találkoznak egymással. A különböző kultúrák nevelési gyakorlatainak megismerése és a teljes angol nyelvű környezet együttesen olyan alapot ad a gyerekeknek, amelyre építve magabiztos és nyitott felnőttekké válhatnak. Ha Ön is úgy véli, hogy a különbözőségek nem elválasztanak, hanem összekötnek bennünket, ismerje meg közelebbről óvodánkat!