Select Page

Hogyan befolyásolhatjuk hát a gyerekek étkezési szokásait?

A gyerek hajlamosak azt tenni, amit mi is teszünk. Vagyis, ha jó példát mutatunk, az biztosan segíti a jó szokások kialakulását. Ha a gyerekek azt látják, hogy mi örömmel fogyasztjuk az egészséges ételeket, és rendszeresen edzünk, valószínű, hogy hasonlóan tesznek majd ők is. Fontos tudatosítani, hogy az ételhez, túlsúlyhoz és edzéshez való hozzállásunk a kezdetektől fogva alapot jelentenek a gyerekeknek. A legtöbb étkezési szokás tanult szokás.

A tv és a reklámok

A gyerekeket a tv-s reklámok valójában tápanyagokban szegény ételek fogyasztására buzdítják. Kutatások kimutatták, hogy az ételeket bemutató reklámok 95%-a a gyerekek főműsorideje alatt magas zsír, cukor és só tartalmú ételeket népszerüsít, (pl. csokoládé, rágcsák, édesített reggeli pelyhek, gyorséttermi ételek). Mindemellett nagyon kevés egészséges ételt reklámoznak. Ez ellentmondást szül a reklámok által népszerüsített ételek és a nemzetileg tanácsolt ételek között. Ráadásul ez a gyerekeket arra sarkallja, hogy még nagyobb erővel piszkálják szüleiket, hogy vegyenek meg nekik bizonyos termékeket! Mivel nincsen semmilyen szűrés abban, hogy milyen ételeket és italokat mutathatnak a gyerekeknek szóló tv műsorok között, a legjobb, amit tehetünk, hogy ésszerű határok közé szorítjuk gyerekeinknek tv nézéssel töltött megengedett időt.

TIPPEK ARRA, HOGYAN VÁLTOZTASSUK MEG CSALÁDUNK ÉTKEZÉSI SZOKÁSAIT

  • Vázoljuk az egészséges étkezés előnyeit. Ezeket az előnyöket pedig úgy értessük meg a gyerekekkel, hogy lássák, ettől több energiájuk lesz focizni, és frisebbek lesznek reggelente.
  • Adjunk a gyerekek kezébe kontrollt, hogy étkezési szokásaikra nézve meghozzák saját döntéseiket. Engedjük meg, hogy akár egy új ételt ők tanácsoljanak nekünk.
  • Tűzzünk ki megvalósítható célokat (pl. 2 darab gyümölcsöt megenni egy nap, kipróbálni egy új zöldséget, rágcsákat felcserélni almára, és magokra).
  • Állítsunk fel egy jutalmazó rendszert, adjunk kitüntetést csillaggal vagy matricával minden egyes egészséges étkezésért
  • Szélesítsük a családban fogyasztott ételek repertoárját-próbáljunk ki új recepteket, és kínáljunk fel új snack-eket.
  • Mutass te magad jó példát – ne tartózkodj új ételek kipróbálásától.
  • Dicsérjük meg gyerekeinket új ételek megkóstolásáért. Bátorítsuk őket, hogy magyarázzák el, ha nem szeretnek valamit, miért nem szeretik. Használjuk a következő mottót: ,,előbb kóstold meg, mielőtt ítélkezel”- ez mindig működik az én gyerekeimnél, akik végül akár sokat is esznek abból , amitől eleinte ódzkodtak.
  • Ha a gyerek kezdetben elutasított egy új ételt vagy fogást, hagyd el egy kicsit, majd mutasd be úgy egy héttel később. A gyerekek végül megszeretik az egészséges ételeket, ha folyamatosan eléjük kerülnek azok.

Vigyázás a gyerekek fogára…  Következik…