Select Page

Az iskolai előkészítő remek átvezető a két intézmény között, de vajon mikor érkezik el az ideje, vagyis melyek az iskolaérettség ismérvei? Mutatjuk a támpontokat!

A legtöbb szülő tapasztalja, hogy az iskolakezdés megfelelő időpontját illetően mindenkinek megvan a véleménye, és az óvodás kor vége felé kéretlenül kezdenek záporozni a tanácsok. Ám ne feledjük, hogy az iskolaérettség abszolút egyedi dolog, és ki ismerné jobban a csemetét, mint maguk a szülők? A döntéshez azonban jó tisztában lenni néhány alapvető tudnivalóval.

Kezdjük is mindjárt azzal, hogy az iskolaérettség nem egy hirtelen változás, hanem egy folyamat, amibe beletartozik a testi és lelki, értelmi, érzelmi, szociális érettség elérése. Tény, hogy ott az iskolai előkészítő, azonban a legjobb program is csak akkor lesz működőképes, ha a gyerkőc minden szempontból készen áll. Íme néhány támpont!

  • Árulkodó a testi fejlettség és ezzel összefüggésben a motoros képességek szintje. Ki kell alakulnia a laterális dominanciának, fontos a megfelelő koordinációs képesség, a nagymozgás, a térbeli tájékozódás, valamint a testséma ismerete.
  • Az értelmi képességeket illetően lényeges az érzékelés és észlelés fejlettsége, a gondolkodás szintje, a figyelem, az emlékezet, a képzelet. Ide tartozik ezen felül a kommunikációs képesség, az anyanyelvi és számolási képesség.
  • Meg kell figyelni az érzelmi állapotot és akarati képességeket, beleértve a szabálytudatot, a monotóniatűrést, az önfegyelmet, de az empátiát sem lehet figyelmen kívül hagyni. Lényeges ezen felül, hogy legyen egyfajta megküzdési stratégia.
  • A szociális képességek akkor tekinthetők fejlettnek, ha van énkép és önismeret, illetve fontos szempont az önérvényesítés és a szabályokhoz való viszony, hiszen ezek szolgáltatják az alapokat a társas kapcsolatokhoz.

Érdemes szakembereket is bevonni, a pszichológustól a logopéduson át a pedagógusig sokan, sokféleképpen közelítik meg az iskolaérettség kérdését, és valamennyien tudnak hasznos tanácsokat adni. Természetesen ránk is számíthatnak a szülők, és amint megszületik a döntés, jó szívvel tudjuk ajánlani iskolai előkészítőnket, ami az óvodai neveléshez hasonlóan teljes angol környezetben zajlik!