Select Page

Az általános iskolában nem könnyű használható nyelvtudásra szert tenni, azonban az idegen nyelv az óvodában még egész mást jelent a kicsiknek!

A szülők, sőt, a pszichológusok és nyelvészek között is örök vita az óvodai nyelvtanulás, és bár mindenkinek határozott véleménye van a kérdésben, pozitív tapasztalatból rengeteg van, ellenpéldát viszont nehéz találni. Ha Ön is szeretne minél többet megtudni a témában, hogy a legjobbat adhassa gyermekének, jó, ha összefüggéseiben is látja, miről van szó, ehhez pedig érdemes egy kis kitekintést tenni az általános iskolai nyelvtanulás irányába.

A nemzetközi felmérések ugyanis azt mutatják, hogy hazánkban messziről sem nevezhető hatékonynak a nyelvtanítás általános iskolai keretek között. Ezt a szülők tapasztalata is alátámasztja, a gyermekek többsége nem tudja elsajátítani a magabiztos nyelvtudás alapjait az iskolában, így azzal a későbbi tanulmányok mellett kell megküzdeniük. Hisz eközben a nyelvvizsga alapvető követelmény a továbbtanuláshoz és a munkaerőpiacon is egyre nagyobb a jelentősége.

Van azonban ennek egy másik oldala is. Amellett, hogy a konkrét nyelvtudás megszerzése bizonytalan lábakon áll, az iskolában tapasztalt kudarcélmény befolyásolja a tanuláshoz való hozzáállást és bizony a gyerkőcök önbizalmán is nyomot hagy. A lurkókban néhány év küzdelem után kialakulhat az az elképzelés, hogy nincs nyelvérzékük, ami alapjaiban határozza meg, hogy felnőttként hogyan állnak majd a nyelvtanulás kérdéséhez.

Innen nézve még inkább felértékelődik az idegen nyelv az óvodában, hiszen ilyenkor még szó sincs direkt tanulásról, vagyis elvárások és kudarcélmények sincsenek. A spontán nyelvtanulási környezetnek köszönhetően a kicsik természetes módon, játékosan szerzik meg a biztos nyelvtudás alapjait, akár csak a kétnyelvű családban felnövő gyerekek. Ehhez azonban heti néhány órás foglalkozás nem elegendő.

Ha Ön is úgy véli, hogy az idegen nyelv az óvodában csupa haszon gyermekének, nálunk jó helyen jár, hiszen teljes angol nyelvű környezetben, sok-sok szeretettel várjuk a kicsiket!