Select Page

Az angol a gyerekeknek óvodás korban spontán módon, jobban rögzül, így megkönnyíti a későbbieket, miközben a gyermek nem tanulásként éli meg a folyamatot. 

Reméljük, senkinek nincsenek kétségei afelől, hogy a mai gyerekeknek érdemes nyelvet tanulniuk. Azonban szülőként nem egyszerű eldönteni, hogy mikor teszünk jót: ha már egészen kis korban ösztönözzük arra a gyermeket, hogy tanuljon, vagy, ha hagyjuk, hogy minden a kitalált oktatási rendszer szerint folyjon. 

Először is le kell szögezni, hogy óvodás korban az angol a gyerekeknek nem jelenthet kényszert, nem szabad, hogy ők ezt valójában tanulásként éljék meg. Ha “kötelezően”, a szó szoros értelmében tanítani próbáljuk a kicsit, azzal könnyen ellentétes hatást érhetünk el és soha nem fogja szeretni a nyelvtanulást. 

De hogyan lehet másképp nyelvet tanulni? 

Az angol gyerekeknek óvodás korban általában mondókázásból, játékokból áll, nem pedig szavak kikérdezéséből, nyelvtani szerkezetek számon kéréséből. A lényeg, hogy a gyermek spontán, az anyanyelve elsajátításához hasonló módon “tanulja” az angolt. Remek példa erre a kétnyelvű szülők példája: ha a magyar anyuka csak magyarul, az angol apuka pedig csak angolul beszél a gyermekhez, a kicsi mindkét nyelvet megtanulja, teljesen természetes módon. Érdekesség, hogy még egész kis korban sem szokták keverni a nyelveket. 

A kis korban való “angolozás” még akkor is segíti a későbbi nyelvtanulást, ha utána a gyermek egy ideig nem használja, látszólag elfelejti, amit tanult. Az elfelejtés ugyanis csak látszólagos, valójában könnyen elő tudja majd húzni az ismereteit, amikor szüksége lesz rá. Így óriási előnyre tehet szert, nem csak az iskolában, hanem az élete további részében is. 

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, és szeretne még többet megtudni a témáról, bátran keresse fel nemzetközi óvodánkat! Munkatársaink szívesen válaszolnak minden felmerülő kérdésére a megadott elérhetőségeink bármelyikén. Forduljon hozzájuk még ma, és döntsön Ön is úgy, hogy már kicsi korban lehetővé teszi gyermekének, hogy megalapozza a sikeres nyelvtanulást!