Select Page

A gyermekek idegen nyelvi fejlődése spontán nyelvtanulási környezetben a leghatékonyabb, és a mi óvodánk pontosan ezt tudja megadni a lurkóknak!

A pszichológusok és a nyelvészek örök vitájával minden szülő találkozik, amikor először felmerül, hogy a gyerkőc idegen nyelvet tanuljon. A pszichológusok általában azt vallják, hogy jobb, ha az anyanyelv kerül fókuszba, míg annak ismerete nem magabiztos. A nyelvoktatók ezzel szemben azt az álláspontot képviselik, hogy igenis fontos a gyermek idegen nyelvi fejlődése, ám ehhez okosan kell megválasztani a pedagógusokat és a módszereket.

Az egyetlen dolog, amiben a két szakmai képviselői egyetértenek, hogy amennyiben óvodás korban nem találkozott idegen nyelvvel a gyermek, jobb várni vele nagyjából harmadik osztályos koráig. Ennek oka, hogy az anyanyelvi írás-olvasás elsajátítása, valamint az idegen nyelvvel való ismerkedés egyidőben könnyen összezavarhatja a csemetéket. Ha pedig választani kell, mi mindenképpen a korai nyelvtanulásra voksolunk. Miért?

Óvodás korban még jelen van a spontán utánzási készség, ami remek alapot teremt ahhoz, hogy a lurkók pontosan sajátítsák el a kiejtést, vagyis sokkal könnyebb ilyenkor alapozni, mint iskolás korban. Ehhez persze arra van szükség, hogy a pedagógusok mind anyanyelvi szinten beszéljék az idegen nyelvet, hiszen ennek köszönhetően jó kiejtés rögzül, a mi angol nyelvű óvodánkban azonban ez alapvetőnek számít.

Szintén fontos a megfelelő módszer, és itt kerül előtérbe a teljes angol nyelvű környezet, amit mi is biztosítani tudunk óvodánkban. A heti egy-két órás idegen nyelvi foglalkozással szemben ez spontán nyelvtanulási környezetet teremt és ez a gyermekek idegen nyelvi fejlődésének kulcsa. Bár az is a csemeték előnyére válik, ha csak pár mondókát tanulnak meg, hiszen a nyelv megszűnik idegennek lenni, az angol nyelvű környezet tökéletes belépő egy nemzetközi iskolába is.

Ha Ön is hozzánk hasonlóan gondolkodik a kérdésről, és szeretne jó alapokat biztosítani gyermeke számára az angol nyelvismeretet illetően is, nézzen szét honlapunkon és fedezze fel, mit tudunk nyújtani mi!