Select Page

Egy multikulturális óvodában a gyermekek a világ minden tájáról találhatnak új barátokat, miközben különböző kultúrákkal ismerkednek meg. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy nyitottabbá és elfogadóbbá váljanak felnőttként is, de ehhez fontos, hogy egy olyan környezetet teremtsünk, ahol minden gyermek biztonságban és támogatva érzi magát.

Bár ebben kétségtelenül az óvoda pedagógusai kapják a legnagyobb szerepet, fontos megjegyezni, hogy az anyukák és apukák is sokat tehetnek a befogadó óvodai környezet megteremtéséért. Tudjuk, hogy ez nem könnyű feladat, ezért szeretnénk néhány hasznos tanácsot adni, ami segíthet tökéletesíteni a multikulturális környezetet egyéni és kollektív szinten.

Fontos, hogy a gyermekek már kicsi koruktól kezdve megértsék a sokszínűség fogalmát és megtanulják, hogy egyik kultúra sem jobb vagy rosszabb, csupán más. Olvasson gyermekének történeteket, amik a sokszínűséget ünneplik, mutasson neki meséket, amelyekben különböző karakterek bukkannak fel a jó és a rossz szerepében is.

Tanítsa meg gyermekének, hogyan tiszteljen másokat. Ez magában foglalja mások véleményének meghallgatását, a kulturális különbségek tiszteletben tartását és a megkülönböztetés minden formájának elkerülését. Legalább ilyen fontos, hogy a gyerkőc megtanulja békésen megoldani a konfliktusait, ehhez elengedhetetlen a hatékony kommunikáció elsajátítása.

Legyen jó példa a gyermekének, fontos, hogy Ön is nyitott és befogadó hozzáállást mutasson a különböző kultúrákkal szemben. Legyen hajlandó megismerni másokat, sőt, akár aktív szerepet is vállalhat az óvoda közösségi életében, ha részt vesz az aktuális eseményeken és szülői összejöveteleken, vagy egyszerűen csak beszélget olykor egy kávé mellett a többi szülővel.

A befogadó óvodai környezet megteremtése mindannyiunk felelőssége, ám a szülőknek fontos szerepük van abban, hogy támogassák ezt a folyamatot. Multikulturális óvodánkban mindent megteszünk azért, hogy az angol nyelvű környezet és az érzelmi biztonság tökéletes párosát biztosítsuk az Ön gyermekének is!