Select Page

Angol óvodánk számtalan előnyt tartogat, de a beszokás bárhol lehet kihívás. Íme egy kis segítség, hogyan teheti könnyebbé gyermekének a kezdeti időszakot!

Amikor a csemete eléri az óvodás kort, az az első nagy mérföldkő az életében, és ez bizonyos szempontból egyfajta megmérettetés is a szülők számára. Nagy dilemma és rengeteg utánajárás már önmagában az intézményválasztás, majd elérkezik az ősz és vele együtt az első hónapok izgalma, amikor kiderül, mennyire megy gördülékenyen a beszokás.

Mindjárt az elején le kell szögezni; nincs olyan, hogy egy gyermeknek nem megy a beszokás, az viszont igaz, hogy változó, mennyi időt vesz igénybe ez a folyamat. Nem hetekről, inkább hónapokról van itt szó, lényegében az első, nagyjából fél év még minden szempontból ismerkedés, és fel kell készülni arra, hogy ez idő alatt akadhatnak nehézségek.

A legfontosabb dolog, hogy nem szabad az óvodára tolni a felelősséget, hiszen a gyerkőcök nagyon érzékenyek a nonverbális kommunikációra, vagyis fontos, hogyan tekintenek az óvodakezdésre maguk a szülők. Bármennyire is nehéz és szokatlan helyzet ez, nem szabad extra stresszforrást látni benne, helyette meg kell próbálni csupa pozitív érzést kapcsolni ehhez az időszakhoz, érdemes például mesélni saját kedves emlékekről.

A beszokás a pedagógusok számára is minden évben új kihívás, hiszen ahány csemete, annyi féle családi háttér és személyiség. Mindazonáltal akinek ez a hivatása, tudja, hogyan kezelje ezt az időszakot, és számtalan remek ötlettel tudja támogatni a szülőket. Ez így van a mi angol óvodánkban is, mindig arra biztatjuk a szülőket, hogy merjenek segítséget kérni, hiszen közös érdekünk, hogy a csemeték érzelmileg biztonságban érezzék magukat nálunk.

A beszokás akkor tekinthető sikeresnek, ha a kezdeti szorongás és bizonytalanság érzését felszabadultság veszi át. Ennek leglátványosabb jele, ha egy betegség vagy szünet miatti hosszabb kihagyást követően a csemete alig várja, hogy óvodába mehessen, ha mer már egy kicsit csintalankodni napközben, éjszakánként pedig mélyen alszik.

Óvodánkban az első számú közös nyelv a szeretet, és csak ezt követi az angol. Remek pedagógusok, támogató közösség és teljes angol nyelvű környezet várja az Ön gyermekét is!