Select Page

Egy multikulturális óvoda a legjobb terep ahhoz, hogy a gyermekek nyitottak és toleránsak legyenek, az angol nyelvtudás pedig a vele járó extra!

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a multikulturális nevelés az óvodákban, ám ha nem csak szó van róla, hanem valóban igazán sokszínű közösség tagjai lehetnek a gyerkőcök, az az igazi. Mi pontosan erre törekszünk, a közös nyelvünk pedig az angol, így egyszerre tudjuk átadni a kicsiknek a legfontosabb emberi értékeket és egyben a magabiztos nyelvtudás alapjait. Miben más egy ilyen, multikulturális óvoda, mint bármelyik másik?

Egy ilyen környezet nem csak egyszerűen a fejlődés és játékos tanulás színtere, hanem olyasmit ad, amit más nem tud. A kicsik testközelből ismerkedhetnek meg más kultúrákkal, így az előítéletek csökkennek, az együttműködés képessége viszont nő. Az óvodai közösségben egyik kultúra vagy vallás sincs „jó” és „rossz” címkével ellátva, egyszerűen csak mind más, ez az egyenértékűség pedig a tolerancia alapja.

Ha a kisebbségi csoportok nézőpontjából vizsgáljuk meg a kérdést, a multikulturális óvoda mellett szól a könnyebb beilleszkedés. Mivel az elfogadó, pozitív környezet adott, minden gyerkőc büszkén megélheti azokat a viselkedési mintákat és szokásokat, amiket az őseitől hozott. Senkinek sem kell beolvadnia a közösségbe, hiszen az épp attól szép, hogy sokszínű, sőt, nálunk még a szülők is részesei lehetnek mindezeknek.

A főszerep persze a kicsiké, akik nyitottsággal a szívükben, rengeteg értékes emberi kapcsolatot megtapasztalva kerülnek az iskolába és ezekkel az alapokkal építik majd a társadalmat. A multikulturális környezetben nevelkedett gyermekek felnőttként másképp tekintenek az őket körülvevő világra és könnyebben nyitnak emberek, élmények felé egyaránt, vagyis hosszú távon is csupa pozitív hozadéka van egy ilyen intézménynek.

Mivel a mi óvodánkban adott mindezeken felül a teljes angol nyelvű környezet, a későbbi nyelvtanulás is remek alapokat és egészen más színezetet kap. Ha ez az, amit adni szeretne gyermekének, írassa be hozzánk!