Select Page

Egyre több cég ismeri fel, hogy ha munkahelyi gyermekfelügyeletet és más hasonló szolgáltatásokat nyújt alkalmazottainak, az hasznos számára is, hiszen növeli a termelékenységet és csökkenti a hiányzást.

Gyakori, hogy a munkába visszaálló szülők csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak minőségi gyermekfelügyeletet találni, ezért csökken a munkahelyi termelékenységük. Ez a munkavállalókkal való munkahelyi elégedettségre is hatással van. Vannak, akik folyamatosan késve érnek munkába és korán távoznak, hogy gyermeküket letegyék és felvegyék a bölcsődéből. Másokra még kevésbé lehet számítani, mert muszáj szabadnapot kivenniük, hogy otthon maradjanak gyermekükkel, amikor a bölcsődék zárva vannak.

Ugyan ez a kínos helyzet feszültséget okoz a munkáltatónak, de még nagyobb nyomást jelent az alkalmazottnak. Bosszantó, hogy a szülőknek szabadnapot kell kivenniük, mert a bölcsőde ütemterve eltér a cégétől. Az, hogy szokatlan időpontokban érkeznek vagy távoznak a munkahelyről, veszélyezteti munkahelyük biztonságát és csökkenti az előléptetés vagy prémium juttatásának valószínűségét.

A munkahelyi gyermekfelügyelet kedvező megoldást nyújt. Minden kisgyermekes alkalmazottnak jár egy megbízható, biztos hely a létesítményben. Ideális esetben a gyerekek kényelmes elhelyezése érdekében a bölcsőde és óvoda a cég épületében, vagy ahhoz közel van.

Természetesen a munkahelyi gyermekfelügyelet vonzó a dolgozó szülők számára is. Először is a munkahely és az óvoda közötti utazási idő nagyban lecsökken. A szülő magával viheti gyermekét a munkába, és útban irodája felé leteheti őt a bölcsődében vagy óvodában. Ennek több előnye is van. Lecsökkenti a lehetséges késést, ami az utazás során adódhat. Továbbá csökkenti a mindennapos zavaró tényezőket is.

Az alkalmazottak nyugodtan dolgozhatnak anélkül, hogy korábban el kellene indulniuk a gyermekük miatt. Mivel kevesebb a zavaró tényező, a munkavállaló megbízhatóbb és hatékonyabb lesz. A szülők megnyugodhatnak, hiszen gyermekük a közelben van. Ha valamilyen vészhelyzet támad a gyermekkel kapcsolatban, a szülő gyorsan odaérhet hozzá. Ha orvoshoz kell vinni, akkor gyorsabban odaérnek, hiszen nem kell először az óvodáig elmenni a gyerekért. A házon belüli bölcsőde szintén előnyös azoknak az anyáknak, akik még anyatejjel táplálják gyermeküket. Munka közben is elláthatják a csecsemőt. Ahelyett, hogy hosszú szülési szabadságra mennének, hamarabb visszatérhetnek a munkába.

A munkahelyi gyermekfelügyeleti intézmények nem csak a termelékenységet növelték, hanem az alkalmazottak hűségét is, valamint drámaian csökkent a munkahelyet váltók aránya is. Ha az alkalmazottak boldogok és kevesebb nyomás alatt vannak, akkor valószínűbb, hogy a cégnél maradnak. És ugye a gyermekgondozás sok stresszel járhat.

Egy közelmúltban végzett amerikai felmérés arról kérdezte a szülőket, hogy mennyire tartják fontosnak a munkahelyi gyermekfelügyeletet. 93% tartotta nagyon fontosnak, 25% pedig visszautasított már vezetői állásajánlatot, mert a már meglévő munkahely gyermekfelügyeletét többre tartotta. Azok a vállalatok, amiknek saját óvodájuk van, azt is észlelték, hogy sokkal könnyebb magasan képzett alkalmazottakat toborozniuk. Valójában a megkérdezettek 42%-a azért választotta az adott céget, mert magas színvonalú gyermekfelügyeletet biztosított a munkavállalók számára.

Vezető beosztásban dolgozó nők esetén a tanulmányok azt mutatták, hogy 65%-uk fogadott el előléptetést és maradt a cégnél a munkahelyi gyermekfelügyeleti program miatt. Úgy hisszük, a jövőben a munkaerőpiacon a legnagyobb növekedést a hat év alatti gyermekes anyukák jelentik majd. Ez azt jelenti, hogy drámaian nőni fog azoknak a családoknak a száma, akik minőségi gyermekfelügyeletet igényelnek.

További információkért kérjük lépjen kapcsolatba igazgatónkkal, Peter Jones-szal.