Select Page

Pillanatképek a Happy Kids óvodából

Barátságos, fehér sakkfigurák fogadnak a Happy Kids óvoda folyosóján, alig kisebbek, mint maguk a gyerekek, akik játszanak velük. A Chess for Kids módszert az egyik anyuka alkotta meg: Polgár Judit, nemzetközi sakk nagymester, akinek mindkét gyermeke ebbe az óvodába járt, jár.

A sakk csupán egy eleme a Happy Kids színes kínálatának, melybe irodalmi, természetismereti, művészeti foglalkozások ugyanúgy beletartoznak, mint az úszás, lovaglás,síelés, balett, közlekedési tanpálya és a kirándulások. Az óvodai élet élményeit a gyerekek különleges módon élik meg: angol nyelven, nemzetközi környezetben.

A bölcsődéseket, óvodásokat folyamatosan angol nyelv veszi körül. Angolul beszélnek az óvónők a foglalkozáson, az udvaron és uzsonnaosztáskor, az egészen picikkel és a nagyobbakkal, magyar és külföldi gyerekkel egyaránt.

Benézünk a Bright Bunnies (Remek Nyuszik) csoport foglalkozására, 4 év körüli óvodások gyurmáznak lelkes odaadással. „Now I put cinnamon on my sandwich!”(Én most fahéjat teszek a szendvicsre!) – mutatja a gyurmakenyérkét egy kislány az óvónőnek, aki játékosan csodálkozik: „Cinnamon? Are you sure?” („Fahéjat? Biztos ez?”) A kislány ekkor teljes természetességgel egy másik „fűszert” választ, a játék folytatódik.

„A legtöbb kisgyerek egyáltalán nem ért angolul, amikor hozzánk kerül” – jegyzi meg Suzy Jones, az óvoda vezetője, miközben mi elképedve nézegetjük a faliújságon a nagycsoportosok szinte tökéletes angolsággal írt beszámolóit a múlt heti kirándulásról. „Írni is megtanulnak a gyerekek, hiszen ha történetesen brit iskolába mennek tovább, ez követelmény. Bárhová is kerüljenek a világban, sikeresen be fognak tudni illeszkedni az ottani iskolarendszerbe.”

Az óvónők angol anyanyelvűek vagy tökéletesen beszélik a nyelvet, nemzetközi tapasztalattal mindegyikük rendelkezik. 4-6 kisgyerek jut egy óvónőre, aki így képes valóban személyesen odafigyelni rájuk, törődni velük. A pedagógusoknak és a pedagógiai módszereknek köszönhetően a Happy Kids ovisai 2-3 év alatt folyékonyan megtanulják a nyelvet. Hogy lehet vajon megszerettetni a nyelvtanulást ilyen kicsi gyerekekkel?

„A kulcsszó: az élmény. Foglalkozásaink módszertana, egész pedagógiai programunk az élmény általi tanításra épül. A gyerekeket szinte szétfeszíti a tudásvágy, a mi dolgunk az, hogy ezt ápoljuk, bátorítsuk és tápláljuk egyszerre” – magyarázza Suzy Jones. „A foglalkozáson való részvétel nem kényszer, mégis, amikor az óvónő magyaráz, játszik, énekel, nincs olyan gyerek, aki csak ücsörögne a sarokban. Stimuláló környezetet teremtünk nekik, személyre szabottan foglalkozunk velük és észrevétlenül ragad rájuk a tudás.”

Megjelent a Mindennapi Pszichológia szíves engedélyével.