Select Page

Hogyan bátorítsuk a gyermekünket arra, hogy aktívabb legyen?

Legyen sok lehetősége a gyerekednek a tevékenykedésre. Támogasd, bátorítsd ebben. Beszélj velük arról, hogy a sportolás mindenki életében fontos. A napi rutin része kellene hogy legyen. Gondolj erre úgy, mint családi változás. A hangsúlyt ne a túlsúlyos gyerekedre helyezd. Ragadd meg a mindennapi lehetőségeket, hogy az egész családod megmozgasd. Mindezt építsd is be a napi rutinba.

Például:

  • Séta az iskolába, az iskolából és más közelben lévő helyekre, amikor csak lehetséges
  • A lépcső használata a lift helyett.
  • Családi úszás vagy biciklizés szervezése hétvégente.

Próbáld meg korlátozni a passzív és ülő tevékenységeket, mint például a tévénézés és a játék a számítógépes játékokkal. Az ülő tevékenységet fizikai tevékenységekkel kell egyensúlyba hozni.

Segíts a gyerekeknek, hogy több kimerítő fizikai tevékenységet végezzenek. Nem számít, hogy mi az. Csak az számít, hogy legalább 20 percig tartson és élvezzék: a táncolás, biciklizés, úszás és a gördeszkázás mind ilyenek. Jó edzés, de ugyanakkor jó szórakozás is. Tartsd tiszteletben a gyermeked egyéniségét. Hagyd, hogy saját döntéseket hozhassanak a sportról, amennyire csak lehet. Például hagyd, hogy ők válasszák ki, hogy milyen sporttevékenységet szeretnének kipróbálni. Ne erőltesd, hogy olyan edzésre járjanak, ami nekik nem tetszik.

Itt van pár tipp, hogy mozgásra buzdítsuk őket:

  • Mutass példát – észre fogják venni, hogy fizikailag aktív életmódot folytatsz, vagy sem. A gyerekek hajlamosabbak azt utánozni amit csinálsz, mint azt, amit mondasz.
  • Keress módot arra, hogyan tudod minden tevékenységbe beilleszteni az aktivitást úgy, hogy az a lehető legmókásabb legyen. Csinálj játékot vagy társasági tevékenységet az aktivitásból.
  • Sétálj vagy biciklizz velük iskolába és iskolából hazafele menet. Ez neked is és a gyermekeidnek is előnyös, ráadásul meg is mutatod nekik, hogy te is aktív vagy.
  • Tarts rengeteg játékos felszerelést otthon – ugrálót, labdát, trambulint, kosárlabda gyűrűket, rollert, biciklit és ugráló kötelet.
  • Bátorítsd őket arra, hogy széles körben élvezhessék a sportokat. – a foci, a hobbiszintű tollas, a gimnasztika, a táncóra, a trambulinozás és az úszás mind alkalmas egy 11 évnél fiatalabb gyermek számára. Az idősebb gyermekek számára az atlétika, a rollerozás, a gördeszkázás, a hoki, a tenisz, a tollas, a korfball, a futás és a vitorlázás szintúgy való.
  • Olyan tevékenységeket kellene választaniuk, amit élveznek – a szórakozás a kulcs az életre szóló sportoláshoz.

Hogyan tudnak a gyerekek egészségesebb étkezési szokásokat felvenni? …Következik…