Select Page

Túlsúlyos gyerekek

Mik a túlsúly veszélyei a gyerekek számára?

Habár az azonnali egészségügyi kockázatai a túlsúlynak alacsonyak, amíg a gyerekek kicsik, kutatások azonban kimutatták azokat a kockázatokat, amikkel a túlsúlyos gyerekeknek mégis számolniuk kell:

  • Csonttal és ízületekkel kapcsolatos problémák – térd, csípő és a lábfej rendellenes fejlődése, mivel túl sok felesleges súlyt kell elbírjanak
  • Légzési zavarok, különösen éjszaka, és megerőltetés közben
  • Magas vérnyomás
  • Magas koleszterinszint
  • Artériás károsodás, és a szív megbetedéseinek megemelkedett kockázata felnőtt korban

Talán a legnagyobb egészségügyi kockázat, hogy a túlsúlyos gyerekek nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyos felnőttek. Ezzel együtt járnak a túlsúllyal kapcsolatos megbetegedések, mint a 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegségek, és a stroke. A legtöbb elhízott felnőtt gyereknek is túlsúlyos volt.

Egy 18 éves gyerekeket vizsgáló ausztrál kutatás azt találta, hogy 90%-uk 9 éves korukban szintén elhízott volt. Azt is találták, hogy az elhízottság kéz a kézben jár a sport és a testmozgások hiányával. Ami bizonyos, hogy a szegényes táplálkozási és testedzési szokások, már gyerekkorban kialakulnak, és kitartanak. Nehezebb elkezdeni fogyni és sportolni felnőtt korban, mint gyerekkorban. Szóval, eljött a cselekvés ideje. Ha bíztatni lehet a gyerekeket, hogy egyenek egészségesebben, és többet mozogjanak, elkerülhetik az elhízást, és az ebből később fakadó súlyosabb gondokat.

Mit tehetünk, ha a gyerekeink már elhíztak?

Ne mondjuk gyerekeinknek, hogy fogyniuk kellene, akkor sem, ha aggódunk a súlyuk miatt, ne szidjuk le vagy büntessük őket ezért, hanem inkább alkalmazzunk pozitív megerősítéseket. Fontos, hogy azt hangsúlyozzuk ki, hogy azt szeretnénk, hogy egészségesnek és erősnek érezzék magukat. Nem érdekes, hogy mennyire túlsúlyosak, segítsünk nekik abban, hogy szeressék magukat azáltal, hogy a képességeiket, és az erejüket hangsúlyozzuk. Szülőként meg kell erősítenünk őket, hogy a szeretetünk irántuk nem olyan feltételekhez kötöttek, mint például, hogyan néznek ki, vagy hány kilót nyomnak. Mindenesetre fontos, hogy időben felismerjük a súlyproblémát. Ne dőljünk hátra, és reméljük, hogy a gyerek majd kinövi. Minél tovább túlsúlyos egy gyerek, annál nehezebb lesz beállítani újra az egészséges súlyt. Akkor hát mi is az első lépés?

Azoktól a gyerekektől, akik csak kis mértékben rendelkeznek túlsúllyal, jobb nem elvárni, hogy fogyjanak. Ez csak bekorlátozná a növekedésüket és testük fejlődését. A cél inkább a súly megtartása, mint a súlyvesztés kellene legyen. Megengedve ezzel a gyerekeknek, hogy úgy szólván belenőjenek a súlyukba, ahogy magasabbak lesznek. Minél lassabban zajlik ez a folyamat, annál valószínűbb, hogy ez így is fog történni.

Sose fogyókúráztassuk gyerekeinket, mert így értékes tápanyagoktól foszthatjuk meg őket, és akadályozzuk őket a normális növekedésben. Ne adjunk nekik a család többi tagjától eltérő ételeket, különben kipécézettnek fogják érezni magukat a súlyukat miatt, és lázadni fognak az ellen, hogy egészséges ételeket kell enniük.

Kordában tarthatjuk súlygyarapodásukat azáltal, hogy egy általánosan egészségesebb táplálkozás felé mozdulunk el. Próbáljuk a témát finoman bevezetni, inkább úgy, hogy az egészséges táplálkozásról beszélünk, és nem a fogyókúráról. Sose mondjuk rájuk, hogy dagik. A helyzet még érzékenyebb a lányok esetében, mivel ők könnyebben válnak a súkyukon való aggódás megszállotjává. A lányok különösen bombázva vannak vékony és csodaszép nőket mutogató képekkel a media és a reklámok által. Szóval fontos, hogy hagyjunk fel a gyerekek súlya és a saját súlyunk miatti aggódással is.

Azon gyerekek esetében, akik tényleg nagyon túlsúlyosak, ki kell kérni az orvos tanácsát, és beutalót kell kérni egy államilag bejegyzett diabetikushoz. Egy orvosilag tanácsolt súlycsökkentő program tanácsos lehet, és a cél itt is az kell legyen, hogy egy hosszú távon egészségesebb életmód tudjon kialakulni.

Milyen gyakorlati tanáccsal tudok szolgálni? …Következik…