Select Page

Vigyázzunk  a gyerekek fogaira

Tippek és tanácsok az óvodás gyermeked egészséges fogazatáért

A sok cukros étel fogyasztása növeli a fogszuvasodás esélyeit, de más ételek sem veszélytelenek. Bármilyen szénhidrát, vagy az olyan ételek, amelyek könnyen a fogakhoz tapadnak, okozhatnak szuvasodást, főleg, ha naponta, akár  többször is fogyasztják azokat. Jobb, ha elkerüljük a  savas ételeket és italokat is, mert a fogzománc  kopásához vezetnek. A  szó szoros értelmében feloldják a fogat. Van egy pár dolog, amire buzdíthatjuk gyerekeinket, hogy elkerüljük a fogak  szuvasodását és kopását.

Hogyan tudjuk gondját viselni az óvodások egészséges fogazatának?

  • Mossuk meg fogaikat egy kis fluoridos fogkrémmel, ideális esetben minden étkezés után. A cél az, hogy legalább kétszer egy nap, reggeli után, és lefekvés előtt mossanak fogat.
  • Az étkezések között kerüljék el az édes vagy cukros italokat.
  • Kerüljék el ezek fogyasztását lefekvés előtt egy órával is. Igazából  csak a víz és a tej az az ital, amit teljesen biztonságosnak nevezhetünk.
  • Korlátozzuk a savas italokat, gyümölcsleveket, üdítőket az étkezési időkre.
  • Ezek között fogyasszanak vizet, esetleg tejet vagy nagyon híg gyümölcslevet.
  • Kerüljük el az étkezések között az olyan ragacsos ételek fogyasztását, mint az édességek, csokoládé, mazsola és más gyümölcsös szeletek. Ezek ételmaradékokat hagynak a fogakon, emelve ezzel a szuvasodás kockázatát. Vigyázat, az asztalt gyümölcsök pont ugyanolyan ártalmasak a fogakra nézve, mint az édességek!
  • Ha cukros ételeket vagy italokat fogyasztanak, jobb, ha minél előbb végeznek vele, sem hogy egy maréknyi édességet egyenek, vagy valami cukros italt szürcsöljenek órákig.
  • Bátorítsuk őket, hogy savas italokat szívószállal fogyasszanak. Ez csökkenti az ital érintkezését a fogakkal. A cukormentes italok nem biztos, hogy sokkal jobbak a gyerekek fogainak, mert elég savasak, és fogszuvasodást okoznak.
  • Fogyasszanak egy kocka sajtot, sima joghurtot, tejet vagy magokat az étkezés végén. Ezek az ételek biztonságosak a fogakra nézve. Sajtot enni egy étkezés vagy nasizás végén elősegíti a fogzománc ásványainak újraképződését, segítve ezzel a cukrok és savak káros hatásainak ellensúlyozását.

BIO ételek …Következik…